- Terier Australijski - AUSSIE http://www.jaizdrowie.pun.pl/index.php - Kącik medyczny i salon piękności http://www.jaizdrowie.pun.pl/viewforum.php?id=12 - Swinskie ogony... http://www.jaizdrowie.pun.pl/viewtopic.php?id=70 |
Marcjanna - 2011-01-28 09:44:51 |
mam pytanko ... |
Tilia - 2011-01-28 12:17:37 |
W Polsce bym nie dawała, bo Polska nie jest niestety wolna od wirusa wścieklizny rzekomej i na to się u nas mięsa nie bada. To choroba którą świnie mogą przechodzić bezobjawowo, ale dla psów jest śmiertelna. Co prawda to baaaaardzo rzadka choroba, i ryzyko zarażenia jest bardzo małe, najwięcej wirusów znajduje się w podrobach, mózgu i rdzeniu kręgowym (dlatego te części warto gotować przed podaniem psu 20 minut tu w Polsce), w mięsie jest ich jeśli już śladowa ilość ale ja jestem przewrażliwiona. Wiele ludzi daje kości wieprzowe bez obaw. Ale Ty je kupujesz w Niemczech a tam chyba w ogóle ten temat jest nieaktualny. Niemczy są chyba w ogóle wolne od tej choroby? |
Marcjanna - 2011-01-28 16:31:03 |
Na niemieckim forum napisano mi właśnie o chorobie : Aujeszky Krankheit...i z jej powodu nie daje się wieprzowiny psom na surowo. I sobie teraz sprawdziłam , chodzi właśnie o pseudo wściekliznę... |
Marcjanna - 2011-01-28 16:34:05 |
mięso tłuste to tak , ale myślałam , że kości są bardziej miękkie niż wołowe.... |
Tilia - 2011-01-28 18:35:10 |
Może i trochę miększe niż wołowe? ogólnie uważa się że w miarę podobnie, ale ogony są w ogóle fajne z chrąstkami i ścięgnami, nie tak jak te długie gnaty. |
Marcjanna - 2011-01-28 18:39:49 |
ooooooooooooooo???????? |
Tilia - 2011-01-28 18:45:42 |
Pytam dlatego, że czasem jak kupuję podroby to mam ograniczone zaufaniedo sprzedawcy... na wypadek gdyby jednak dane serce czy wątroba nie była wołowa tylko wieprzowa wolę ją wsadzać do zamrażarki. Tylko nie wiem po jakim czasie jest bezpiecznie. |
Marcjanna - 2011-01-31 19:22:26 |
Napisali mi definitywnie na niemieckim forum , że zamrażanie nic nie daje. Jedynie : gotowanie 30 minut w 60·stopniach albo 10 minut w 80 stopniach ! |
Tilia - 2011-01-31 21:31:10 |
Hmm krótkie zamrażanie nie zabija wirusa, ale mrożenie 30 dni podobno tak. Kiedyś dorwałam jakieś wyniki badań.... szlag że nie spisałam dokładnie tych wszystkich stopni i dni i minut gotowania i źródła tekstu... W każdym razie wejdź na dogomanię chociażby, tam jest masa ludzi w dziale barf którzy dają świńskie kości mięsne i są absolutnie pewni tego co robią. |